A sült csirke elkészítése nem túl komplikált, azonban sokan csak a hagyományos, “kenjük be valami csirke fűszerrel” módszert ismerik, esetleg simán besózva sütik. Ezek lássuk be, nem túl fantáziadúsak. Ráadásul mindig ugyanolyan az íze. Ha ennél végre valami igazán finomat, ami után még egy étteremben is megnyalnák mind a tíz ujjukat a vendégek, akkor próbáld ki ezt!

Az alábbi recepthez ráadásul szinte mindig megtalálható minden a hűtőben és a kamrában.

Hozzávalók:

  • 1-2 tört fokhagyma + negyed csésze olvasztott vaj = fokhagymás vaj
  • Pár gerezd egész fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • Egy egész citrom leve
  • Fél deci száraz fehérbor (opcionális, de annyira ízesíti a húst, hogy érdemes használni)
  • Pár gally rozmaring
  • 2 evőkanál aprított petrezselyem
  • Só, bors

Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt 200-220 fokra.
  • Öblítsük le és szárítsuk meg a csirkét egy papírtörlővel.
  • Az olívaolajat, az olvasztott vajat, a bort (ha használod) és a citromlét keverjük össze, majd dörzsöljük be vele az egész csirke, a bőr alatt és az üreg belsejében is.
  • Szórd meg borssal, sóval, és apróra vágott petrezselyemmel a csirkét kívül és belül. Ne félj bőséges adagot használni!
  • Dörzsöld be a csirkét a darált fokhagymával, a bőr alá is tegyél.
  • Tölts fokhagyma fejeket a csirke üregeibe rozmaring gallyakkal a facsart citrom levének felével. Használhatsz a kakukkfüvet.
  • A sütési idő felénél locsold meg saját levével.
  • Mikor késznek tűnik, ismét locsold meg, majd piríts még 2-3 percig.
  • Tálalás előtt ismét locsoljuk meg saját levével, és a maradék citromlével.

Mennyi idő alatt sült meg egy csirke?

Kb. egy óra alatt, a méretétől függően. Egy 2 kg-os csirke egy óra és 20 perces sütési időt igényel, majd  fólia alatt 10 percig kell pihentetni, hogy jó szaftos maradjon.

Mi legyen a köret?

  1. Krumplipüré, esetleg tört édes burgonya
  2. Tepsiben sült burgonyahasábok
  3. Sült zöldbab
  4. Sült sárgarépa
  5. Sült spárga
  6. Tésztasaláta
Ez olvastad már?  Hideg nyári levesek 1. - Gazpacho